***İÇLİ KÖFTE

YAZIYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN.




İçli köfte yapmak zahmetli bir iş olsa da, yemesinden alınan haz ve beğenilerini sunanların ifadeleri düşünülünce gerçekten bu zahmete değer :))


Mardin'de içli köfte nin iki çeşidi yapılır. Haşlamalı ve kızartmalı. Ben haşlamalı içli köfteyi daha çok seviyorum. Çünkü daha az kalorili, daha hafif bir yemek. Ayrıca yoğurması ve açması da daha kolay laf aramızda :))


Her yörede farklı farklı tarifleri vardır içli köftenin. Ben internetten araştırıp size başka alternatif yöntemler sunmak için tarifin en sonuna bazı linkler koydum. Bu linklerde değişik içli köfte tariflerini bulabilirsiniz.


Şimdi gelelim Mardin usulü içli köfte yapmaya. Size bazı ipuçlarını da tarif esnasında (*) işaretiyle vereceğim.


Haydi kolay gelsin hanımlar ve beyler :))


MALZEMELER

Hamuru için;


- 3 su bardağı ince yarma bulgur (*özellikle yarma bulguru kullanmanız gerekiyor. Maalesef her yerde bulmak mümkün değil. Ben İstanbul Bahçelievler Yayla'da EVKUR'un karşı aralığındaki NUR GIDA'dan alıyorum. Size daha sonra telefon numarası ve açık adresini vermeye çalışırım.)


- 1 su bardağından biraz daha az köftelik bulgur.


- Yarım çay bardağı kadar dövülmüş kişniş (*Kişnişi mutlaka kullanın. Hamuruna tat veren tek baharattır)


- Tuz (* Tuzu az olursa hamur haşlanırken dağılabilir. Bu yüzden yoğururken mutlaka tuzunu kontrol edin)


İçi İçin;


- 6 adet orta boy soğan


- 350 gr kadar kıyma (orta yağlı)


- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)


- Yarım paket margarin veya 125 gr tereyağı


- Karabiber, pul biberi, yenibahar, tuz (*baharat konusunda cimri davranmayın. Pul biber hariç diğer baharatları bol bol kullanın. Pul biberi yiyebileceğiniz acı oranına göre kullanın)


Sosu için;


- 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı


- Kırmızı toz biber


Yanına ;


- Yoğurt


İçin hazırlanışı;


- Öncelikle soğanları soyup mutfak robotundan geçirin. (*incecik olacak.) Soğanın suyunu süzerek genişçe bir tavada erittiğiniz margarinin üzerine ekleyin. Soğanlar suyunu çekip pembeleşene kadar pişirin.


- Soğanlar pembeleştikten sonra kıymasını ilave edin. (*Kıymayı çok iyi ezin ki topaklanmasın) Kıymayı da soğanlarla birlikte kavururken, baharatlarını ve tuzunu ekleyin. İyice piştiğinden emin olduktan sonra altını kapatın. Hafif soğuduktan sonra maydanozunu ilave edip karıştırın.


Hamurunun Hazırlanışı ;


- Yarma bulgur ve köftelik bulguru yoğurma kabında kişniş ve tuzla iyice karıştırın. Üzerine ıslanacak kadar su ekleyip bulgurun şişmesi için yarım saat kadar bekletin.


- Şişen bulguru çiğköfte yoğurur gibi avucunuzun içinde ovalayarak yoğurmaya başlayın. Yoğururken yanınızda geniş bir kapta bol su bulundurun. Bu kaptan avucunuza su alarak yavaş yavaş hamura yedirerek yoğurun. Hamurun ne kadar su alacağını tam olarak yazamıyorum. Çünkü bu kullandığınız bulgurun cinsine göre değişiyor. Hamurun hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız?

1- Hamur sakız gibi yapışkan bir hal alacak.

2- Tadına baktığınızda dişlerinizin arasında gıcırdamayacak.


- Siz köfteleri yaparken hamurunuz devamlı kuruyacaktır. Ben genelde hamuru 4 eşit parçaya bölüyorum. Bu parçalardan bir tanesini cevizden biraz daha büyük bezelere ayırıyorum. Onları bitirdikten sonra diğer hamur parçasını elimi ıslatarak tekrar yoğuruyorum. Sonra onu da bezelere ayırıp kullanıyorum. Dedim ya, bu hamur suyu çok sever diye :))


- Köftenin nasıl açılacağını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Ama yine de bir aksilik olur da videoyu açamazsınız diye kısaca anlatayım size ;


- Elinize bir bezeyi alın. Elinizi hafifçe ıslatın. Bezeyi elinizde yuvarlayın. Beze sol avucunuzdayken sağ elinizin işaret parmağını orta parmağınızın üzerine koyarak bezeyi bu şekilde ortasından delin. Parmağınızla hafifçe yanlardan basrırarak bezeye fincan şekli verin. Hamuru ince açmaya özen gösterin. Zira bizim oralarda ince açılmış içli köfte makbuldür.


- Fincan şeklini aldıktan sonra iç malzemeden fincanı yarısından biraz daha fazla dolduracak kadar koyun. Parmaklarınızı hafifçe ıslatarak fincanın kenarlarını birbirine yapıştırın.


- * Hazırladığınız köfteyi mutfakta kullandığınız bir bezin üzerine koyun. Bezin üzerinde dinlendirilen köfteler pişerken dağılmaz. Bu işlemi bezeler bitene kadar tekrarlayın.


Pişirme işlemi;


- Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Tuz ilave edin. (Tencereniz ne kadar büyük olursa, köftelerin dağılma ihtimali o kadar az olur.


- Su kaynadıktan sonra 15 adet köfteyi teker teker nazikçe suyun içine bırakın. Büyük bir kevgirle köftelere değmeden yanlardan hafifçe bir kere suyu karıştırın. Yine kevgirle su yüzüne çıkmış köfteleri arada bir suya bastırın.


- 10-12 dakika sonra köfteleriniz pişmiş olacaktır. Kevgir yardımıyla köfteleri sudan alarak genişçe bir kaba alın.


Pişirme işleminizi tamamladıktan sonra üzeri için küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı toz biber ekleyin.


Bu sosu pişmiş köftelerin üzerine gezdirin. Arzuya göre yanına yoğurt da koyarak sıcak sıcak servis yapın.


Afiyet bal şeker olsun...

Videolu İçli köfte tarifi bulabileceğiniz bazı linkler aşağıdadır;

0 yorum: