***PARFÜM YAPIMI VE ÖZELLİKLERİ



Kullandığımız kokuların hazırlanmaları ve bugünkü durumlarına gelmeleri uzun bir süreçten geçmiştir. Parfüm yapımcılarının neden binlerce esansa ihtiyaç duyduğunu anlamak zor değildir. Bazı parfümler 75 ile 200 arası madde içermektedirler.

Parfüm yapımında kullanılan bazı esanslar bitkilerden - çiçekler, otlar, şifalı bitkiler, kokulu bitkiler, kökler, ağaçlar ve hatta sebzelerden elde edilirler. İkinci tip esanslar ise sentetiktirler. Tabii parfüm yapımı sadece esansları elde etmekle bitmiyor, aynı zamanda hangi esans ve konuların bir arada kullanılacağına karar vermek de önemli bir iştir.

Parfüm kelimesi, Latince'deki, "tümüyle uçucu" anlamına gelen "per fumum" kelimelerinden türemiş. Eski devirlerde sadece tanrılara ait olan güzel kokular, tapınaklarda kullanılır ve tanrılara sunulurmuş. Eski Mısır'da parfüm, sunaklarda, kuğu yada yuvarlak hap biçimine sokulmuş baharatlar ve aromalar halinde, güneş tanrısı Ra'ya verilirmiş. Dini ayinlerin vazgeçilmez kokuları, daha sonraları kadınlar tarafından benimsenmiş. Antik Yunan'da kadınlar, erkekleri cezbedebilmek için bu kokulardan yararlanıyorlarmış. İlk parfüm 1370 yılında kokulu yağların ve alkolün harmanlanmasıyla üretildi. Bileşiminde alkol, biberiye ve gülsuyu bulunan "Macar Suyu" adındaki bu hoş koku, yaşlanmakta olan Macaristan Kraliçesi Elisabeth von Ungarn'ın güzelliğini koruyabilmesi için üretilmişti.

Bazı parfümler uygulandıktan bir süre sonra koku değiştiren özellikler taşıyabilirler. Bu da içeriğindeki maddelerin farklı uçucu özellikler taşımasından kaynaklanmaktadır. Uzmanlar bu durumu 'notalar' diye özetlerler: yüksek notalar, orta notalar ve düşük notalar. Genel olarak taze kokulu daha hafif maddeler daha çabuk buharlaşma gösterirler. Dikkat edin; parfüm sürdükten hemen sonra meyve, kokulu bitki, ot veya çiçeklerin canlı kokusunu hissedersiniz. Bunun nedeni yüksek notalardır. Orta notalar parfümün vücut sıcaklığı ve cilt yağları ile birleştiğinde ortaya çıkarlar, bu anda hafif bir çiçek yada ağaç kokusu ortaya çıkar ve bu süreç 30 dakika ile 1 saat arasında devam eder. Düşük notalar parfümün vücudunuzdaki kimyasallarla tepkimesi sonucunda ortaya çıkarlar, bu koku ve aromalar 2-6 saat dayanıklılık gösterirler.

Bazı parfümler bu 3 notayı taşımazlar, onlarda sadece tek bir kat vardır. Bu tür parfümler koku değiştirmezler ve bütün içerik hemen hemen aynı anda buharlaşıp gider.

Akşam için tatlı çiçek kokulu, doğu aromalı kokular idealdir. Giysileriniz ne kadar çekici ve iddialıysa kullandığınız koku da o kadar güzel olmalıdır.

Neden bazı parfümleri beğenir, bazılarını ise hiç sevmeyiz? Uzmanlara göre bu durumda alışkanlık büyük rol almaktadır; daha önceden olumlu koşullarda duyduğumuz, hissettiğimiz kokular hoşumuza gidecektir.

Kısacası parfüm sadece bir koku değildir; bir tarz, imaj, stil ve moral anlamına gelmektedir. Koku tercihimiz karakter ve ruh halimizi yansıtır. O zaman zaman bizim bir parçamız haline dönüşür. Parfümleri ne kadar sık kullanırsanız onların yaşamınızı o kadar güçlü etkilediğinin farkına varırsınız. Parfümeri sanatını da bunun için uğraşır.

Doğadaki kokuların özünü çıkartıp, şişelere koyma çabasının tarihi 5 bin yıl önceye dek uzanıyor.

0 yorum: